Ultimate magazine theme for WordPress.

BAHATOST NA DELU: Zauzimači rečnih korita nastavljaju da proširuju svoje placeve i menjaju tok reka

4

Javnost Novog Pazara su tokom proteklog vikenda potresla dva snimka koja kruže društvenim mrežama. Na jednom snimku iz Luga se vidi manji kamion koji kipa šut u Rašku. Očigledno je da se vinovniku ovog incidenta učinilo da mu je ovo najlakši i najjeftiniji način da se oslobodi šuta. Njemu samo nek je dobro, a ostali mogu da pokrepaju.

Drugi snimak je u neku ruku još gori. Pokazuje bezobzirnu halovštinu koja se proširila kroz naš narod kao šumski požar. Lokacija je Postijenje a čovek je doveo kiper pun šuta i bager da mu to lijepo rasporedi. Ovome je računica da otme rečno zemljište (kao da je to moguće) i da veštački proširi svoj plac. Ne interesuje ga što time pomera rijeku na placeve komšija sa druge obale rijeke i što stvara preduslove za nove razorne poplave.

Njemu i sličnima njemu koji se nalaze sa svojim placevima na desnoj obali rijeke Raške od Banjske Petlje pa sve do Batnjika samo su u glavi dodatni ari koje mogu da zagrabe i cena po aru. Ako to znači da će naštetiti komšijama a i celom gradu ko ih šiša.

Pare su to burazeru. Para vrti đe burgija neće. Za pare vredi i zdravlje, i život, i obraz, i dunjaluk i ahiret izgubiti. Za pare valja i rodbinske veze kidati. Zaboraviti i da je komšijski hak veoma težak. A i ko su te komšije?! Da su oni neke face kao što su ovi oni bi kipali šut i otimali rečno i ovima sa desne obale zijan činili kao što ovi rade njima. Siromah u ovom gradu nema pravo na život a nekmoli na pravdu i na dostojanstvo. Ovde se i običan čovek smatra siromahom. Ovde samo bogati i bezobzirni imaju pravo na srećan i ispunjen život.

Uglavnom, kako su ovi snimci izašli u javnost odmah su se javili neki likovi iz Gradske uprave da nas obaveste da je komunalna milicija izašla na lice mesta i da je procesuirala vinovnike incidenata ma šta to značilo. PR gradske uprave na društvenim mrežama na svoju ruku.

Zna to Šef da ceni njima isto kao i Žvalavi SNS-ovcima kad se tako oglase. Javnost je ostala uskraćena za identitet procesuiranih i detaljnije obaveštenje o tom navodnom procesuiranju. Kako su kažnjeni i koje su im kazne? Ja koliko sam čuo izašla je samo komunalna milicija i kaznila ih samo novčano. Komunalna inspekcija se nije ni pojavila. Nezvanično saznajem da već neko vreme komunalna inspekcija potura vruće krompire u ruke komunalnoj miliciji a da oni kuliraju.

Tokom zadnjih poplava kad smo izgubili dva života gradski zvaničnici a i jedan ministar su se posipali pepelom i kao papagaji ponavljali da su poplave od Boga a da su oni samo krivi što su hatarisali narodu i puštali ih da grade objekte na rečnom zemljištu. I da to više neće biti slučaj u ovom gradu.

Ne lezi vraže, ne prođe ni mesec dana a već imamo situaciju đe će se pokazati da li će se držati onoga što su rekli. Jer da je ovako ponašanje štetno i da može da se okarakteriše kao izazivanje opšte opasnosti to je fakat.

Nikakve simbolične novčane kazne, demek krivične prijave koje se završavaju plaćanjem oportuniteta ili nanogicama neće odvratiti ove likove da kipaju šut u rijeke i pored reka. Jer ako on može da dobije od ara pa naviše to što će ga neko kazniti novčano ili nanogicom u najgorem slučaju to je kao da ga je neko ubio čvagerom. Malo zasvrbi i zaboli ali brzo prođe. A plen od više desetina hiljada evra ostaje.

Znači, pustite vi gospodo te priče da su pronađeni i procesuirani. Pravo merilo da li ste uspešni u ovome je da li će se i dalje dešavati ovakvi incidenti ili neće? Da li će se oštećeni obeštetiti? Da li će oni koji su oteli ono što im ne pripada morati da vrate oteto? Dalje, pošto ste dozvolili ovoliku izgradnju u čaršiji da li ste razmišljali o šutu? Gde da se on deponuje? Ili je vama OK da ljudi kipaju gde im padne napamet a najčešće u i pored rečnih korita?

Odgovorna gradska administracija bi odredila davno i davno dozvoljenu lokaciju ili više njih za odlaganje šuta. A ja stanovnicima Luga i Postijenja preporučujem da prijavljuju i da snimaju i objavljuju ovakve incidente jer to je njihova jedina odbrana.

Nažalost, ako se oni sami ne odbrane niko ih neće odbraniti. Dalje, preporučujem im da angažuju advokate i da tuže za odštetu. Tužite ove što kipaju, a tužite i Grad i Srbijavode jer njihov posao je bio da ovo spreče a oni su totalno zakazali. Nemojte misliti da to radite samo za sebe. To radite za sve nas. Jer mi dalje od uzurpacije i uzurpatora ne možemo da živimo.

(Aladin Paučinac)

Comments are closed.